Werken aan je gezondheid deze winter?

Doe de Mijn Gezondheid Check
tropisch regenwoud

Buiktyfus

Het is een ziekte die in Nederland nauwelijks voorkomt, maar waar het in (sub)tropische landen nog steeds voor grote gezondheidsproblemen zorgt: buiktyfus. Het is een ziekte die je erg serieus moet nemen. Waarom? Dat vertellen we je in dit artikel. Wij vertellen je namelijk alles wat je moet weten over buiktyfus!

Wat is buiktyfus?

Buiktyfus is een infectie die veroorzaakt wordt door de bacterie Salmonella typhi. De besmetting vindt plaats in het maag-darmkanaal door het eten of drinken van besmet voedsel of water. Het is een ziekte die je erg serieus moet nemen, want het kan heftige gevolgen hebben. Zonder behandeling kan de ziekte namelijk in 10-25% van de gevallen dodelijk zijn.

Buiktyfus komt voornamelijk voor in (sub)tropische landen. In deze gebieden is het een groot gezondheidsprobleem. Wereldwijd komen er jaarlijks 33 miljoen gevallen voor. Hiervan overlijden 500.000 mensen. Het risico voor reizigers op het krijgen van buiktyfus in derdewereldlanden is laag en varieert tussen 1:1000 tot 1:100.000. In Nederland komt buiktyfus nauwelijks voor.

Hoe ontstaat buiktyfus?

Zoals we net al zeiden ontstaat buiktyfus door een besmetting met de bacterie Salmonella typhi. De bacterie komt in het lichaam door het nuttigen van eten of water dat besmet is met menselijke ontlasting. Vanuit de darmen kan de bacterie het lichaam binnendringen. Vervolgens kan de bacterie via de bloedbaan zich door het hele lichaam verspreiden. Maagzuur helpt om de bacterie te bestrijden. Verder is de tijd tussen de besmetting en het ontstaan van klachten ongeveer twee weken.

Wat zijn de symptomen van buiktyfus?

De volgende symptomen kunnen optreden bij buiktyfus:

Wat te doen tegen buiktyfus?

Gelukkig is buiktyfus goed te behandelen. Maar het is wel erg belangrijk dat je het laat behandelen, want onbehandeld overlijdt 10-25% aan de ziekte. Voor de ziekte is er vaak een ziekenhuisopname nodig, maar met antibiotica kan de ziekte ook goed behandeld worden. Als je denkt dat je buiktyfus hebt, is het dus belangrijk om een arts te raadplegen.

Hoe kan ik buiktyfus voorkomen?

Het risico om in Nederland buiktyfus te krijgen is erg klein. De kans om besmetting op te lopen is vooral groter in (sub)tropische landen met slechte hygiënische voorzieningen. De volgende adviezen kunnen je helpen om buiktyfus te voorkomen:

  • Drink alleen verpakt of gekookt water
  • Eet geen rauwkost of rauwe schaaldieren
  • Zorg ervoor dat je fruit schilt
  • Was je handen nadat je naar het toilet bent geweest en voordat je gaat eten (dit is natuurlijk altijd belangrijk om te doen)
  • Laat je voor je reis bij een vaccinatiecentrum adviseren over de noodzaak van vaccinatie

In Nederland zijn er namelijk verschillende soorten vaccins beschikbaar. De vaccins geven een bescherming van 30-70% tegen het krijgen van een buiktyfus-infectie.

Als je klachten hebt die wijzen op buiktyfus is het allereerst belangrijk om een arts te raadplegen. In de tussentijd kun je veel water drinken en als je diarree hebt kun je O.R.S. gebruiken.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Bij koorts en buikklachten na een tropenreis is het altijd aan te raden om contact op te nemen met je huisarts. Verschillende ziektes kunnen ook langere tijd na terugkomst van een tropenreis klachten geven. Vertel je huisarts waar je bent geweest, want dit is erg belangrijk informatie voor je huisarts. Aan de hand hiervan kan je huisarts eventueel een vervolgonderzoek laten doen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.